Translate

Jumat, 03 Januari 2020

Contoh Panggilan Interview via Whatsapp dan SMSContoh Panggilan Interview via Whatsapp dan SMS - Selepas menyertai pelbagai jobfair atau hanya mendaftar kekosongan jawatan melalui e-mel atau laman web kerja lain, maka sudah tiba masanya untuk anda bersabar dan berlipat ganda berdoa untuk menunggu panggilan atau wawancara melalui sms, email atau whatsapp. Atau adakah anda, sebagai HRD, ingin memaklumkan calon peserta pengambilan tentang tahap ujian? Berikut adalah beberapa contoh panggilan temuduga melalui sms dan whatsapp yang mungkin merupakan ilustrasi untuk anda.


  • Panggilan Wawancara melalui SMS
Oleh kerana terdapat had perkataan atau maksimum huruf dalam SMS, penting untuk mengetahui untuk menyampaikan hanya beberapa perkara penting mengenai maklumat yang dikehendaki seperti nama syarikat, tarikh dan tempat serta maklumat tentang apa yang perlu dibawa. Contoh panggilan temuduga melalui sms seperti di bawah:Untuk panggilan melalui SMS anda boleh menggunakan singkatan dan menulis ayat sebenarnya tidak perlu kemas selagi maklumat itu jelas dan dihantar.


  • Temu Wawancara menerusi Whatsapp
Untuk Whatsapp, kerana tiada sekatan fon, anda boleh menjadi kreatif dan menjadikannya kelihatan lebih bagus dan kemas. Jika boleh, anda juga boleh menambah gambar mengenai maklumat kedudukan atau hanya menambah peta google untuk menandakan lokasi ujian. Berikut adalah contoh panggilan ujian melalui whatsapp:


Kelebihan menggunakan WhatsApp ialah tiada surat dan anda boleh memberikan maklumat lebih terperinci daripada menggunakan SMS. Tetapi masalahnya adalah anda dikehendaki untuk menambah kenalan terlebih dahulu sebelum anda boleh berbual dengan nombor destinasi. Anda juga boleh menggunakan beberapa aplikasi tambahan tanpa perlu menambah kenalan terlebih dahulu.

Selain itu, terdapat juga beberapa orang yang menggunakan panggilan temuduga ini sebagai cara penipuan di bawah nama kerja permohonan atau panggilan kerja. Mod ini boleh menjadi transfer terlebih dahulu untuk dapat menyertai pemilihan ini atau di bawah nama perkhidmatan perjalanan.

Harus diingat bahawa setiap proses peringkat pengambilan kerja selalu percuma. Jika terdapat nama bagi pihak institusi atau syarikat yang berkaitan dan meminta dana, maka kami dapat memastikan bahawa panggilan temuduga melalui sms atau wa adalah penipuan.

Kemudian bagaimana anda boleh membezakan antara panggilan kerja rasmi dan mod penipuan? Berikutan semakan semula petua kerja kami.


1. Proses Rekrutment Berbayar

Seperti yang telah kami jelaskan, proses pengambilan yang memerlukan pembayaran adalah penipuan. Tiada syarikat tunggal yang membebankan calon pekerja untuk membayar dalam proses pemilihan.


2. Periksa Keaslian Alamat

Sebelum berangkat untuk memenuhi panggilan kerja, lebih baik terlebih dahulu menyemak alamat yang disediakan. Pastikan tiada blok ganjil dan ganjil.


3. Cek Nama Perusahaan

Juga pastikan nama syarikat yang memanggil anda benar-benar sah atau tidak. Anda perlu tahu syarikat mana yang anda gunakan sekarang. Jika ada sebuah syarikat yang anda rasa tidak pernah memohon pekerjaan di sana dan tiba-tiba ada notis panggilan kerja, anda harus mencurigakan panggilan.EmoticonEmoticon